Åse Kari jobbet tidligere innen markedskommunikasjon før hun ”kom ut av skapet” som journalistspire og satset for fullt med Bli magasinjournalist-kurset. Med hittil 70 publiserte artikler i ti ulike magasiner er hun i dag frilanser på fulltid, og har på det meste hatt hele 16 artikler i ett og samme magasin.
Hvem: Åse Kari Gravråk (56). Jobber i dag som frilansjournalist. Tidligere har jeg bl.a. jobbet med markedskommunikasjon innen reiseliv, trening, rekruttering og IT-bransjen.
Når begynte du på Bli magasinjournalist-kurset? I januar 2016.
Hadde du noen skrivebakgrunn fra før? I så fall, hva? Jeg studerte skrivekunst ett år på Nansenskolen i godt voksen alder. I forkant hadde jeg gjennomført flere skrivekurs (helgekurs) ved samme skole. Et brevkurs i ”innføring i journalistikk” på nittitallet var for øvrig det aller første steget jeg tok i riktig retning, men det skulle gå mange år med erfaringer og kunnskap før jeg ”kom ut av skapet” og satset for fullt på journalistikk.
Hvor lenge etter kurset solgte du din første artikkel, til hvilket magasin og hva var tittel/vinkling? Ca. et halvt år etter kurset. Det var til lokalavisa GD (Gudbrandsdølen Dagningen) og saken var Gudbrandsdølen som grunnla et paradis. En historisk artikkel om en kar som ble ordfører og bygrunnlegger i California. Dette startet egentlig med at jeg skulle besøke datteren min som studerte i San Clemente i California. Jeg googlet byen i forkant og oppdaget at byen ble grunnlagt av en nordmann, og det viste seg at foreldrene hans hadde utvandret fra Gausdal – samme sted som jeg har vokst opp. Dermed ble det artikkel! :-)
Hvordan føltes det å se sin første sak på trykk? Det var skikkelig gøy. Spesielt da det var tre helsider. Det var en bekreftelse på at dette her kunne jeg få til.
Hvilke var de neste sakene du fikk på trykk, og i hvilke medier? Nevn noen eksempler. Etter at denne artikkelen ble publisert ble jeg kontaktet av GD som også er utgiver av ulike typer hytte/turistmagasiner i Lillehammer-regionen. De spurte om jeg ville skrive et par artikler for magasinet Visit Skeikampen. De ville også høre mine idéer om saker i og med at jeg kjente destinasjonen godt. Det var i januar 2017. Det første artikkelen jeg skrev i magasinet var Sanatoriet – landets første høyfjellshotell i 1876.
Samtidig fikk jeg publisert artikkelen Når foreldre blir gamle på nettstedet Kvinneguiden.no. Jeg skrev og sendte artikkelen forbindelse med en skrivekonkurranse, den ble premiert og ligger fortsatt tilgjengelig på nettstedet.
På denne tida fikk jeg også solgt inn min første sak til Aftenposten Historie. Det var samme sak som den første jeg solgte til GD, men med en annen vinkling og en mer detaljert historie. Det tok et år helt fra de kjøpte saken til den ble publisert, men det var fantastisk å se den på trykk over seks sider. Tittelen var ”Krakket tok livsverket".
Ellers har jeg skrevet for nettmagasinet Harvest, lokale turistdestinasjoner, og jeg tar ulike tekstoppdrag for bedrifter. Tror det er viktig å tenke bredt i denne bransjen, i alle fall når man er ny.
Hvor mange artikler har du solgt og til hvor mange magasiner, siden kurset? Ca. 70 artikler til ti ulike magasiner og publikasjoner. I oktober 2018 fikk jeg det redaksjonelle ansvaret i julemagasinet "Julebyen Lillehammer". Det er det største oppdraget jeg har hatt hittil, med 16 artikler i ett og samme magasin :-)
Hvilken er det mest spennende eller interessante saken du har gjort, og hvorfor? Krakket tok livsverket, til Aftenposten Historie. De takket først nei, men jeg spurte hvorfor de ikke ville ha den og da fikk jeg til svar at de syntes at saken var litt tynn. Da spurte jeg om de ville vurdere den på nytt hvis jeg skrev den om og ga saken mer kjøtt på beinet, jeg hadde flust å ta av. Joda, det ville de gjerne! (Jeg tenkte Yes!! Dette må jeg klare.) Samtidig ga redaktøren meg tips om hva jeg burde prioritere. Jeg jobbet og la virkelig sjela mi i saken. Det resulterte i seks siders oppslag i Norges mest leste historiemagasin. Fantastisk moro.
Selv om jeg nå har solgt mange ulike artikler, tror jeg at dette fortsatt er den mest overraskende saken jeg har solgt.
Hvilken er den mest overraskende saken du har fått solgt? Den mest spesielle, eller morsomste saken jeg har gjort er "Backstage med Smokie" som jeg skrev for Visit Skeikampen høsten 2018. Smokie, mine gamle helter, hadde konsert i forbindelse med Gausdalfestivalen og da fikk jeg avtalt et intervju med han som startet bandet, Terry Uttley. Det var moro!
Har du gjort noe annet som en følge av kurset? Jeg har sagt opp fast jobb og startet mitt enmannsforetak: Skrivetanken. Jeg jobber på fulltid som frilansjournalist og har også et bokprosjekt blant mine planer.
Hva var det viktigste eller beste du lærte på kurset som førte til at du fikk det til? Jeg lærte å knekke koder som er ”livsviktige” hvis du skal leve av journalistikk. Det å vite hva og hvordan en redaksjon tenker og hva de ser etter. Vite hva leseren/målgruppa liker å lese. Språkets betydning og kraft. Hvordan skille seg ut i mengden med pitcher, idéer og innhold. Det å tørre å by på seg sjøl med sitt eget uttrykk.
Men først og fremst fikk jeg et etterlengtet spark bak til å satse på det jeg aller mest hadde lyst til å jobbe med. Jeg fikk selvtillit nok til å tro at dette her kunne jeg faktisk klare å få til hvis jeg virkelig ville.
Kurset var to the point!
Hvordan har livet ditt endret seg siden du tok kurset, og hva har det betydd for deg? Jeg har bedre livskvalitet fordi nå jobber jeg med det jeg liker aller best, og jeg bestemmer arbeidstid og mengde selv. Det er denne friheten som er viktigere enn forutsigbarhet og fast inntekt for meg, men jeg innrømmer at jeg savner en fast sum inn på kontoen hver måned. For det har jeg ikke. Og det kan være tøft, for det tar tid å bygge opp en base med kunder og oppdrag. Det er mye å sette seg inn i når man skal være sin egen sjef og arbeidsgiver. Jeg skal hele tiden selge meg selv og det er kjempemoro, men også krevende. Motgang og usikkerhet er en del av kaka. Men likevel, jeg stortrives, rett og slett fordi å skrive gir meg så mye livskvalitet.
Har du noen gode tips til andre som vil gjøre det samme?
Vær realistisk, men ta sjanser.
Ha en økonomisk buffer det første året (evt. andre også). Det fins mange muligheter.
Ha en god plan, både årsplan/månedsplan/ukesplan. Budsjett, mål og aktiviteter (artikler/kunder/pitcher/saker), hvordan skal folk oppdage deg? Bruk hjemmeside og SoMe.
Meld deg inn i Norsk Journalistlag. Det er bla. MASSE bra kurs som du kan få dekket.
Comments