• mariemichaelsen

Anette Skonseng - Fra pensjonsveileder på NAV til frilansjournalist på heltid!

Anette hadde ingen erfaring med journalistikk før hun tok kurset i 2017. Sin aller første artikkel solgte hun til KK kort tid etter kurset. De to neste solgte hun til Aftenposten Vitenskap og Aftenposten Historie. Hun har også skrevet for Vi Menn, Aftenposten Innsikt, Aftenposten Junior, Magasinet Puls, Kamille, Familien, Tara, Første Steg (Utdanningsforbundet), Bodø i Vinden m.fl. I 2018 sa hun opp sin faste jobb og ble frilansjournalist på heltid.
Hvem: Anette Skonseng. Tidligere pensjonsveileder på NAV, nå frilansjournalist på heltid.

Hvor var du i livet da du startet på BMJ-kurset for 4 år siden?

Hva var din tidligere jobb?

Det er snart fire år siden jeg tok kurset, startet i mai 2017. Jeg jobbet som pensjonsveileder hos NAV, og hadde gjort det i nesten ni år, men akkurat da var jeg sykmeldt. Da jeg ved en tilfeldighet oppdaget en reklame for kurset på Facebook var jeg allerede veldig på søken etter noe annet å gjøre, men visste ikke helt hva. Etter å ha tatt det lille gratiskurset føltes det litt som å bli bønnhørt. Siden jeg var liten har jeg tenkt at jeg ville leve av å skrive, men jeg trodde den eneste muligheten var å bli forfatter. I reklamevideoen nevnte du noe om glitterkasting, dansende duskedamer og trippel baklengs salto, og jeg så dem virkelig for meg i stua mi (satt egentlig å «fulgte med» på Reinflytting minutt for minutt). Etterpå googlet jeg deg for å se om dette virkelig kunne stemme. Det hørtes nesten for godt ut til å være sant.

Hvordan opplevde du kurset og det du lærte? Allerede før jeg startet hadde jeg bestemt meg for å bli skikkelig god. Jeg var helt oppslukt i webinarene og modulene, og gledet meg hele uka til vi fikk tilgang til neste kapittel. Jeg brukte spørretimene og webinarene for alt det var verdt. Tror jeg sendte inn tekst eller pitch til hvert eneste webinar, og lærte masse av det. Jeg likte at kurset var så tydelig, men samtidig interessant og morsomt. Og at du, Vivian, var så engasjert og hjelpsom. Du tok oss på alvor fra første stund, og det var ingen tvil om at du oppriktig ønsket at vi skulle lykkes. Jeg fulgte artikkelmalen, og skrev ferdig en artikkel om å fyre i peisen i løpet av kurset. Fikk superbra respons på den fra deg, men den klarte seg ikke så bra ute i den virkelige verden.

Hva var din første solgte sak etter kurset, og hvordan føltes det? Min første solgte sak handlet om belladonnaurten. Var helt i himmelen da AP Vitenskap takket ja. Jeg hadde ventet så utrolig lenge på dette, og bare fått nei eller stillhet på mine henvendelser til redaksjoner tidligere. Ja-et kom to-tre måneder etter siste webinar, og var en enorm lettelse.

Hva gjorde det med troen og selvtilliten din? Da skjønte jeg at det var mulig. Jeg skjønte også at det var viktig å ha en god sak. Det hjelper ikke å pitche en halvhjertet idé (som den peissaken) til alle landets redaksjoner, og sutre når de sier nei.

(Det rare er at jeg hadde skyhøy selvtillit rett etter kurset, før jeg hadde solgt noe som helst. Mye bedre enn jeg har nå.)

Hva skjedde etter dette - hvilken retning gikk du i, og hvorfor?

Jeg var allerede i gang med flere artikler. De fleste hadde tematikk som passet inn i KK eller Foreldre& Barn. Grunnen er nok at det var veldig mye snakk om disse konseptene i kursgruppa, og jeg fulgte strømmen. Fikk solgt fem artikler til KK, og en til Første steg (Utdanningsnytt), men oppdaget at det både var mye jobb, og at jeg kjedet meg. Etter å ha fått ja fra AP Vitenskap på en sak jeg DIGGET å skrive, bestemte jeg meg for å kun skrive artikler som var så bra at ingen klarte å si nei. Første bud var å være interessert selv. Frem til nå det siste året har jeg kun solgt inn ferdigskrevne saker, uten å pitche idéen på forhånd.

Så du sluttet i jobben din og begynte med dette på fulltid?

Kurset kom til meg på et veldig heldig tidspunkt. Jeg hadde akkurat, helt ut av det blå, mottatt arv fra en rik grandonkel jeg ikke kjente. Vi var mange arvinger som delte, men for meg var det et betydelig beløp. Derfor valgte jeg å stanse sykepengene, og gå over i ulønnet permisjon like etter kurset. Da permisjonen gikk ut nesten et år senere hadde jeg fått ja fra ca. 10 redaksjoner. Jeg hadde fått smaken på det deilige frilanslivet, og ønsket ikke å gå tilbake i kontorjobben. Jeg sa opp fra 1.juni 2018, ganske nøyaktig et år etter kursstart. Uten bufferen/arven ville jeg ikke turt å gjøre det. Jeg takker jevnlig både Vivian og min avdøde grandonkel (farmors bror) for at jeg lever det frie livet. Har ikke savnet kontoret ett eneste sekund.


Omtrent hvor mange saker har du solgt siden, og til hvilke magasiner? Kan du ramse opp?

Jeg har ikke helt oversikt, men tror det dreier seg om ca. 100. Har solgt til AP Vitenskap, AP Historie, KK, Tara, Familien, Vi Menn, Kamille, VG+, Magasinet Plot, Fretex-magasinet, Første Steg, Kamille, AP Innsikt, AP Junior, Bodø i vinden, Hyttemagasinet Lillehammer (kjøpte min første skrevne sak)
Hadde du trodd, før kurset, at du skulle skrive artikler for alle disse ulike magasinene? Hva var det mest overraskende for deg ved denne prosessen? Nei, ikke i min villeste fantasi! Jeg så hele tiden for meg Kamille og de typiske kvinnemagasinene, men fant etterhvert ut jeg passet inn i helt andre konsepter. Ble svært overrasket da jeg fikk ja på min første pitch til Innsikt. Jeg skrev om en park i New York som bygges oppå verdens største søppelfylling. Skjønner jo nå at jeg traff spikeren rett på hodet på første forsøk, men da anså jeg det som ren flaks. Etter det sendte jeg inn veldig mange artikler til Innsikt, og fikk ja på nesten alle. Det viste seg at mine rare og sære idéer passet godt inn. Lenge mailet jeg med redaksjonssjefen, Helene Tønnesen. Så en dag fikk jeg mail fra redaktøren, Tine Skarland. Hun skrev at hun var glad for å ha meg ombord, og at mine artikler var et friskt pust i miksen. Jeg svevde på en sky! Dette skjedde i juni 2018. Min første offisielle måned som frilans.

Hvilke er dine 3-5 beste tips for de som er ferske i journalistfaget her og lurer på om de kommer til å få det til?

  1. Ikke sammenlign deg med de andre i kursgruppa! Det fører til negativt stress og har sjeldent noe godt ved seg. (Vet at dette er nesten umulig. Spesielt i starten. Jeg valgte å utnytte min egen negative sinnsstemning, og skrev en artikkel om det: https://www.kk.no/livet/de-negative-greiene-er-lettere-a-tro-pa/68820195 )

  2. Øv! Få nei. Øv mer! Få nei. Øv enda mer! Få ditt første ja. (Se på alle nei-ene som gjerdene på en bowlingbane. De guider deg på rett vei, og – med mindre du gir opp –vil du nå målet. Et nei fra et magasin har åpnet mange nye dører i andre magasiner for meg. Dersom Innsikt hadde takket ja til Fraggel-saken, hadde jeg ikke sendt den videre til Historie. Den var den første saken jeg pitchet til nåværende redaktør Fredrik Larsen. I dag er jeg fast frilanser i redaksjonen hans.)

  3. Det finnes dessverre ingen snarveier, man må gå alle trinnene på «karrierestigen» helt selv. (Men takket være dette kurset trenger man ikke løpe rundt og lete etter stigen i tillegg.)

  4. Følg artikkelmalen og ta i bruk alt du lærer i løpet av kurset. Se bonusvideoen om perfeksjonismetrollet flere ganger daglig, eller ved behov.

  5. Skriv om noe du selv syns er spennende og gøy! Det høres klisjé ut, men det smitter over på teksten din. Etterhvert takker du ja til oppdrag du kanskje ikke ville valgt selv, men i starten velger du fra øverste hylle. Ikke vær redd for å la din egen personlighet (på godt) skinne gjennom tekstene dine.