top of page
  • Forfatterens bildeVivian Songe

– Slik solgte jeg min første artikkel etter magasinkurset!
Lurer du på hva Bli magasinjournalist-kurset kan føre til? Om det virkelig er mulig å selge artikler til magasiner og aviser etter å ha fullført det? Det korte svaret er «ja!»


Hva du gjør ut av det du lærer i kurset er helt opp til deg. Men tidligere deltakere har til sammen solgt hundrevis av artikler til 88 ulike magasiner og aviser!


Her deler Linn Tesli hvordan hun klarte å selge sin første artikkel, samt hva hun har fått til etterpå. La deg inspirere 🙂

Linn er fostermor og tilsynsfører og jobber nå som frilansjournalist ved siden av. Etter kurset har hun blitt publisert i blant annet KK, Dagbladet, Dagsavisen, Kinomagasinet og Medium, i tillegg til at hun skriver både dikt, noveller og en bok ved siden av.


Hvordan solgte du din første artikkel? Til hvilket magasin, og hva var vinklingen?

Min første artikkel ble til etter et tips fra Vivian i lukkede Facebook-gruppen til Bli Magasinjournalist-kurset. ”Her er en mulighet til en salgbar artikkel”, sa hun og delte en lenke til inspirasjon. ”Førstemann til mølla!” Jeg var først ute, og det ble starten på en spennende reise!

Vinklingen måtte kokes ned fra ”Hvordan er det å bo med et negativt menneske?” til “Slik takler du din negative partner.”

Etter et avslag fra en redaksjon som hadde egne skribenter som tok for seg slike temaer, fikk jeg napp hos KK. Jeg var storfornøyd! Ikke bare det, men artikkelen ble solgt allerede før kurset var over.


Hvem intervjuet du, og hvordan opplevde du det?

Jeg googlet meg frem til eksperter på nett og sendte ut noen vennlige mail for å spørre pent om de ville stille som mine eksperter. Jeg la vekt på hvorfor jeg ønsket å bruke akkurat dem som kilder.

Jeg var klar på at jeg var ganske fersk, men det var ikke noe problem i det hele tatt. Jeg fikk veldig mye hjelp fra kildene mine. Den ene kilden hadde jeg kun kontakt med over mail.

Den andre kilden ba meg om å ringe, og da fikk jeg prøve meg på mitt første telefonintervju. Nervene stod i høyspenn, men jeg hadde forberedt meg godt ved hjelp av kurset, og da samtalen var i gang gikk det smertefritt. Det var den delen jeg hadde fryktet aller mest – å ringe til kilder – men det gikk over all forventning. Det ble en hyggelig samtale og masse godt stoff å ta av.


Hvordan føltes det å se saken sin på trykk?

Det er fantastisk morsomt å se navnet sitt på trykk! Jeg kjenner jeg blir stolt. Ikke minst øker det drivkraften og troen på deg selv. Tenk at det faktisk kan være mulig å livnære seg av noe som er så gøy!


Hva var det viktigste du lærte på Bli magasinjournalist-kurset som førte til at du fikk det til?

Det viktigste jeg lærte av Vivian var tydelighet (vinkling, vinkling, vinkling) og stå-på-vilje. I tillegg lærte jeg å stramme inn og strukturere teksten min på nye måter.

Jeg sitter igjen med noen viktige mantra: Vær tydelig med vinklingen, tydelig med pitchen, tydelig med kilder og arbeidsgiver, og ikke minst tydelig med selve teksten. Alltid hold fokus på den vinklingen du velger – og aldri gi opp! Et avslag er et skritt lenger på veien, ikke et nederlag! Alle ord du skriver er en erfaringsmessig byggestein som driver deg fremover.

Utover det har Vivian lært meg nytten av team-arbeid. Selv i en tøff bransje der det er mange som ønsker å selge inn artikler til samme magasin som en selv, finnes det flust av fantastiske mennesker som er villig til å støtte deg og dele sine erfaringer. Vivian er en av dem. Hun stråler som mentor.


Har du solgt flere artikler siden da? Om hva og til hvem?

Siden kurset har jeg fokusert mest på å skrive en bok jeg hadde begynt på i forkant.

Kurset ga meg masse ny guts og fikk meg til å tro på meg selv som skribent på flere plattformer. Jeg har i tillegg skrevet flere dikt og noveller enn jeg har gjort på mange år, solgt noen artikler (fått noen avslag), skrevet kronikker for blant annet Dagbladet, og produsert flere artikler for Kinomagasinet.

Skrivekurset har rett og slett vært uvurderlig for troen på meg selv, og det har fått meg til å vekke den sovende skrivegløden som alltid har ulmet under overflaten. Jeg husker godt da jeg var i tenårene at morfaren min sa ”Du skulle blitt forfatter du. Du er så flink med ord.” Jeg lo litt, lekte med tanken og la det senere på hylla i flere år. I dag tenker jeg at min morfar hadde rett. Jeg kan og jeg skal skrive!

– Selv i en tøff bransje der det er mange som ønsker å selge inn artikler til samme magasin som en selv finnes det flust av fantastiske mennesker som er villig til å støtte deg og dele sine erfaringer. Vivian er en av dem. Hun stråler som mentor, sier Linn Stokke.


Har du 3 gode tips til andre som vil gjøre det samme?

– Ta Bli Magasinjournalist-kurset dersom du ønsker å tenne skrivegløden din i et herlig fellesskap av likesinnede og med en suveren kursleder som vet å motivere.

– Ikke gi deg! Ikke stopp å skrive! Gode ting skjer med den som har ordet i sin makt og som tør å strekke seg etter drømmene sine.

– Husk at alle må starte et sted. Selv den mest drevne skribent var en gang en nybegynner. Så hvorfor skal ikke også du kunne blomstre med oppgaven?

Her kan du lese alt om Bli magasinjournalist-utdanningen som ga Linn en helt ny karriere.
Comments


bottom of page