Tips #1:
Hva skal til for at DU kan bli magasinjournalist?
Så gøy at du er med! Nå tar du allerede første skritt på vei mot drømmen din. Vet du hva det betyr? At den er nærmere enn før. Yes! En hel del nærmere faktisk. Så hurra for deg ;D
Visste du at rundt 80% (minst) av artiklene du leser i norske magasiner i snitt er levert av frilansere? Jeg tipper du ikke visste det.
Grunnen til at jeg vet det, er at jeg personlig har intervjuet et utvalg redaksjonssjefer i landets største og mest attraktive magasinredaksjoner, nettopp for å kunne gi deg de aller beste tipsene.
80%! Det er nesten alle sammen, det. Det betyr at det er massevis av plass til gode artikkelforslag fra hvem som helst – også fra deg.
Her skal jeg dele en viktig insiderhemmelighet med deg. Du kan kanskje kalle det selve grunnsteinen for at du skal fri deg fra mentale sperrer og lykkes som frilansjournalist:
Hver eneste artikkel du noen gang har lest er funnet på av et helt vanlig menneske, med en helt vanlig dose fantasi. Jepp, that’s right.
La meg utdype: Det kan virke som om folk tror at artiklene de leser i magasiner og aviser ramler ned i hodet på journalistene, som en murstein – KLONK – ferdigtenkt og ferdigskrevet, omtrent som eplet ramlet ned i hodet på Newton.
Eller at reportasjene manes frem av noen utvalgte få med mystiske super powers som vi andre ikke har tilgang til. At redaktørenes dører kun åpner seg for en elite med et hemmelig passord (det hadde jo vært litt artig om det var sant, tenk for en spennende film det kunne blitt).
Hvem er det som skriver artiklene du leser i magasiner og aviser? Jo, det er mennesker som deg og meg. Jeg gjentar, som DEG og meg.
Og det er langt fra alle som er journalistutdannet eller ansatt, det er faktisk bare en forsvinnende liten prosent skribenter som har fast journalistjobb.
Hvor kommer resten av artiklene fra? Fra frilansjournalister. Hva slags underlig rase er så dette, og hvordan blir man en av dem? Du må heldigvis ikke ha et spesielt DNA for å kunne kalle deg frilansjournalist.
Det finnes heller ingen magisk drikk som endrer statusen din. Det er dessuten ikke alle frilansere som jobber fulltid.
Løsningen er så u-magisk som den kan bli: Du bestemmer deg for det.
Drømmer du om å skrive og tjene penger på det, er det ingen som kommer forbi og stempler deg i panna: “Godkjent! Du har nå tillatelse til å skrive artikler og selge dem.”
Heller ikke om du har tatt journalisthøyskolen, medieutdanning eller andre høythengende skrivekurs, får du noen eksklusiv skrivetillatelse. Journalistikk er et såkalt fritt yrke, i mer enn én forstand.
Misforstå meg rett – journalistutdanning er absolutt en fordel. Men det spiller ingen rolle hvor mange lekre høyskolebevis du blafrer foran nesa på redaktørene hvis du ikke har noe konkret å vise til.
Det som teller er selve artikkelen og at du evner å tilby den på en god måte. That’s it! Og dette skal jeg lære deg.
Du behøver ikke slutte i jobben din for å begynne. Skrive kan du fint gjøre på fritiden i første omgang. Liker du det godt og ballen begynner å rulle – vel, da kan du for eksempel gå ned i stillingsprosent og jobbe frilans en del av tiden.
Så er det noen, som meg, som elsker vind i håret, tærne i sanda, hodet i skyene og fri bane i alle retninger, som kutter alle ansettelsesbånd og lever av det full time. Opp til deg!
I de kommende mailene skal jeg lære deg alle insidertipsene du trenger for å komme dit selv. Gleder du deg?
I neste mail får du leksjon nummer 2: Slik får du en skikkelig god artikkelidé, som du kan selge for masse penger om du vil (og det er klart du vil det!)
Ps. Så… hva er haken her? Ingen hake! Dette kurset i 7 deler er helt gratis og uten forpliktelser. Om du er interessert, så holder jeg også et online magasinkurs som går enda mer i dybden på disse temaene, komplett med videoleksjoner, maler, sjekklister og coaching med meg. Men dette gratiskurset inneholder helt essensiell og viktig info, så jeg håper du får masse ut av det!
Jeg blir glad om du kommenterer, følger, liker og deler!