top of page
  • Forfatterens bildeVivian Songe

Aina Skoland – Fra daglig leder på et treningssenter til journalist og forfatter på heltid!

Før Aina tok Bli magasinjournalist-utdanningen i 2015, hadde hun blogget litt mens hun bodde i utlandet og drev med skriving som hobby. Etter at hun tok utdanningen lærte hun hvordan hun kunne ta betalt for hobbyen sin. Hun lærte å bygge opp en artikkel og at det å skrive blogg er noe helt annet enn å skrive artikler. Hun ble mer bevisst på at skriving er business og lærte å strukturere skrivelivet. Hun lærte å snakke om salg, strukturere tekst og bygge stein på stein fra start. I dag er hun journalist på heltid, har gitt ut to bøker og blir kontaktet om flere oppdrag enn hun har tid til.

Foto: Vibeke Glosli



Hvem: Aina Skoland Alder: 48

Tidligere yrke: Daglig leder på et treningssenter

Nåværende yrke: Journalist og forfatter

Når begynte du på Bli magasinjournalist-utdanningen og Finn din skriveglød-kurset?

Jeg tok kursene i 2014-2015.


Hadde du noen skrivebakgrunn fra før? I så fall, hva?

Jeg hadde en blogg for familien da vi bodde i utlandet. Det var da jeg oppdaget at jeg ville begynne å skrive. Etter at jeg mistet jobben i 2014, innså jeg at det var skrive jeg skulle gjøre. Høsten 2014 fikk jeg (som uerfaren) oppdrag hos LIVEIN Asker. Der skriver jeg alt det redaksjonelle. Den jobben har jeg fremdeles.

Foto: Vibeke Glosli


Hvor lenge etter utdanningen solgte du din første artikkel, til hvilket magasin og hva var tittel/vinkling?

Rett etter kurset ble jeg ansatt 40% som journalist i Norsk Forening for Kognitiv Terapi. Der jobber jeg fortsatt. Jeg skriver forskjellige saker innen psykiatri.


Hvordan føltes det å se din første sak på trykk? Det var veldig kult!. Det at jeg kan tjene penger på ordene mine er utrolig gøy. Nå har jeg levd av dette i 6-8 år, og det er fortsatt fascinerende for meg at jeg har klart å bygge opp dette selv.

Hvilke var de neste sakene du fikk på trykk, og i hvilke medier? Nevn noen eksempler. Jeg har skrevet en rekke saker for Asker kommune, i flere forskjellige publikasjoner som Asker kommune gir ut og har gitt ut tidligere. Jeg har skrevet både redaksjonelle saker og content-saker. I det siste har jeg også skrevet for Samfunnsviter’n, og blitt bedt om å skrive for et nyhetsbrev i psykiatrien. I tillegg til dette opplever jeg dessuten også at det er flere intervjuobjekter som tar kontakt med meg og spør om jeg kan skrive diverse saker. Det er også veldig gøy!

Hvor mange artikler har du solgt og til hvor mange magasiner, siden utdanningen?

Jeg vil anta at jeg skriver ca. 150-200 artikler i året. Flere av disse artiklene har også vært inspirasjon til de to bøkene jeg har skrevet. For eksempel har jeg skrevet en artikkel om fedre med fødselsdepresjon til Psykisk helse. I boka mi Solgt er det en mann som har slitt med fødselsdepresjon. Jeg skriver mye om psykisk helse og psykiatriske sykehus. Bok nummer tre kommer også, og i den kommer psykiatrien sterkt inn.

Hvilke er de mest spennende eller interessante sakene du har gjort?

Jeg liker generelt å skrive saker om mennesker og psykiatri. Jeg blir også veldig berørt av eldrebølgen. I tillegg til dette synes jeg det er gøy å skrive om gründere.


Hvilken er den mest overraskende saken du har fått solgt?

Da Jul i Blodfjell gikk på TV skrev jeg en artikkel om Dikemark psykiatriske sykehus. Jeg merket fort hvor mye interessant stoff som dukket opp underveis. Dermed ble det overraskende nok en hel bok og ikke bare en sak. Boka heter Dikemark - porten stenges kl. 21.

Hvordan gikk du frem for å få gitt ut bok? Jeg jobbet lenge i forhold til forlag, men endte faktisk med å gi ut selv. Jeg orket ikke prosessen med å sende inn og få avslag. Jeg hyret inn frilansredaktør, passet på å ha samme kvalitet som forlagsbøkene, og å følge alle de profesjonelle stegene som forlagene gjør. Nå oppsøker faktisk forlagene meg!


Hvordan opplevde du BMJ-utdanningen?

Jeg ble mer bevisst på at skriving er business. I bunn har jeg en businessutdannelse. Det er noe med det å finne business-varianten av skrivingen. Det å strukturere ting. Både tekst, men også det å strukturere skrivelivet. Det er viktig å se på det som mer profesjonelt. Ta seg betalt. Snakke om salg. Bygge stein på stein fra start. Derfor tok jeg dette kurset. Jeg ville lære om å strukturere tekst og business.


Hva var det viktigste eller beste du lærte på studiet som førte til at du fikk det til? Jeg lærte å bygge opp en artikkel. Jeg lærte at å skrive blogg er noe helt annet enn å skrive artikler. Da jeg begynte å skrive bøker, lærte jeg en helt ny måte å skrive på. Jeg fikk en del bevissthet på å legge seg til forskjellige stiler. Jeg lærte dessuten at det å skrive er en greie. Du kan bruke det til noe. Det første jeg begynte å gjøre var å få et bevisst forhold til det å skrive. Du kan faktisk gjøre det!


Hvordan har livet ditt endret seg siden du tok utdanningen, og hva har det betydd for deg?

Siden kurset har jeg bygd opp hele min arbeidshverdag ut fra skrivingen. Det har endret alt. Kurset har vært del av det. Jeg har hatt småbarn gjennom mye av dette, og da har det vært veldig praktisk å ha en fleksibel jobb. Jeg blir også inspirert til å stadig få mer kunnskap. Senere har jeg gått på Krimforfatterskolen, og oppdaget nytten av å lære. Jeg har erfart at skriving ikke bare er et talent, det er også et håndtverk.

Har du 3 gode tips til andre som vil gjøre det samme?

  1. Sett rumpa på stolen og skriv. Jobben må gjøres.

  2. Omgi deg med profesjonelle. Det er viktig å lære av andre men også få hjelp av profesjonelle.

  3. Bestem deg for å gjøre det og tro på at du kan få det til. For det kan du!


bottom of page