top of page
  • Forfatterens bildeVivian Songe

Marlene Andreassen: – Livet endret seg totalt etter Bli magasinjournalist!

Etter at Marlene gjennomførte mini-utdanningen Bli magasinjournalist i 2020, endret livet seg totalt. Nå skrev hun plutselig saker for Norges største avis. Redaksjonen i lokalavisa kalte Marlene inn til intervju, ettersom de var imponerte over at hun hadde skrevet store saker for VG – selv om hun ikke hadde journalistutdanning fra høyskole eller universitet. De ville høre mer om hvordan Marlene hadde klart å begynne i denne enden, i motsetning til de fleste som starter i det små, med enkle nyhetssaker for lokalavisen.


Hvem: Marlene Andreassen Alder: 41

Tidligere yrke: Barnehagelærer

Nåværende yrke: Miljøterapeut, teamleder og skribent

Når begynte du på Bli magasinjournalist og Finn din skriveglød-kurset?

Jeg tok kurs høsten 2020.


Hadde du noen skrivebakgrunn fra før? I så fall, hva?

Jeg hadde skrevet tre barnebøker før jeg tok kurset. Jeg hadde også jobbet mye med tekstskaping i jobben min som førskolelærer. Laget fortellinger, dikt og bøker med barna.


Hvor lenge etter mini-utdanningen solgte du din første artikkel, til hvilket magasin og hva var tittel/vinkling?

Ca. 2-3 uker etter kurset solgte jeg min første sak. Vinklingen var psykisk helse, der jeg belyste kognitiv terapibehandling mot bl.a. overspising. Den hadde jeg jobbet med gjennom kurset, og var derfor helt ferdigskrevet da jeg pitchet den inn til et kvinnemagasin. Den ble aldri trykket der, men dette er en lang historie: Etter 11(!) måneder med venting, purringer og lovnader, ombestemte de seg. De ville ikke ville kjøpe den likevel, selv om jeg allerede hadde fått utbetalt honorar.


Jeg begynte å jobbe med en ny idé, og pitchet måneden etter nok et forslag til det samme kvinnemagasinet. Dette var om å utdanne seg i voksen alder, der jeg intervjuet tre damer i hhv. 30-, 40- og 50-årene. Igjen takket redaksjonen ja, men etter at den var ferdigskrevet fant de ut at det var for dyrt å sende en fotograf til å ta bilder av tre case her i Vestfold, så de måtte avslå denne også. Dette ble siste gang jeg pitchet noe til dem – jeg var ganske fortvila og irritert.


Men, det endte heldigvis bra! Da de avslo saken, tok jeg kontakt med VG+. Under en halvtime senere fikk jeg ja. Det samme gjorde jeg med den første saken om psykisk helse, så selv om de to første sakene mine først ble antatt hos et kvinnemagasin, endte jeg opp med å selge begge to til VG+. Til dobbelt honorar!


Hvordan føltes det å se din første sak på trykk? Å se sin første sak på trykk (på nett ble det for meg), var helt fantastisk! Rett og slett helt surrealistisk og uvirkelig. Jeg var i hoppende glede!

Hvilke var de neste sakene du fikk på trykk, og i hvilke medier? Nevn noen eksempler. Jeg har solgt totalt 12-13 saker. De fleste er i VG og VG+, (5 saker), men jeg har også skrevet fire saker for nyhetsmagasinet Vi.no. I tillegg har jeg skrevet en sak for BAM og lokalavisa (de tok vanligvis ikke imot frilanssaker, men de ønsket å kjøpe saken likevel).

Hvilke er de mest spennende eller interessante sakene du har gjort?

Den mest spennende eller interessante var nok saken til VG om Johan-Martin som startet å trene styrke i en alder av 79. Jeg kom over han på Instagram (jeg kjenner hun som var PT-en hans) og ble nysgjerrig. Da jeg satt og intervjuet han, tok saken en helt ny vending. Dette gjorde at jeg raskt måtte snu om hodet og lage nye spørsmål om et tøft tema. Johan-Martin begynte ikke å trene for å kun bli sterkere, men fordi han gikk gjennom en sorg. Han hadde kun 10-11 måneder tidligere mistet kona si til kreft, og hun hadde hatt sine siste dager på sofaen der jeg satt. Da hun gikk bort, mistet han seg selv. Han ble tynn og deprimert, og fant ingen glede i livet. Da tok han kontakt med svigerdatteren som er PT. Hun hjalp han opp på beina, både fysisk og psykisk. Han begynte å trene tre dager i uka og gå tur de resterende. Han ble en totalt forandret person, og følte han fikk livet tilbake i gave. Dette er nok den mest givende, lærerike og sterke saken jeg har skrevet.


Hvilken er den mest overraskende saken du har fått solgt?

Overraskende sak? Jeg vet faktisk ikke. Jeg tror jeg bare har fått ett eller to avslag på pitchene mine, men det er ingen jeg er overrasket over å ha solgt. Det høres jo helt merkelig ut at jeg sier det, men jeg tenker alltid nøye over idéene jeg selger inn.Hva var det viktigste eller beste du lærte i mini-utdanningen som førte til at du fikk det til? Det viktigste jeg lærte er umulig å svare på – det var så mye! Alle moduler var like lærerike, og jeg gledet meg som en unge på julaften til hver nye uke av kurset. Men da jeg fikk selve artikkelmalen var mye gjort. Jeg er et veldig "oppskrift-menneske", og ventet og ventet på modulen der den ble presentert. På grunn av denne følte jeg at jeg endelig kunne ta steget for å skrive en fiks ferdig sak.


Hvordan har livet ditt endret seg siden du tok Bli magasinjournalist, og hva har det betydd for deg?

Livet endret seg totalt! Jeg fikk skrevet store saker for Norges største avis, og ikke minst komme på intervju i lokalavisa, som er en del av Amedia. Jeg skrev en søknad på en knapp halvtime, rett før midnatt og søknadsfristen gikk ut. Morgenen etter fikk jeg telefon at de ville ha meg inn til intervju. Dagen etter der igjen satt jeg med redaktør, nyhetsansvarlig og en journalist på Zoom. Dritredd og nervøs! Grunnen for at jeg ble kalt inn var en god søknad, og at jeg hadde skrevet store saker for VG. Spesielt siden jeg ikke var utdannet journalist. De fleste startet i det små, med enkle nyhetssaker for lokalavisen, men jeg hadde begynt i andre enden, noe de synes var imponerende. Jeg hadde aldri fått til dette om det ikke hadde vært for BMJ-kurset.


Det gav meg troen på meg selv, kunnskap, aha-opplevelser og alt jeg trengte for å skrive en artikkel. Ikke minst lærte jeg om hvordan jeg kontakter en redaksjon (som er utrolig viktig), min egen skrivestemme, min indre kritiker og mye, mye mer. Ingenting var uinteressant eller uviktig for meg og min utvikling – alt har vært like viktig for at jeg har kommet hit jeg er i dag.

Har du 3 gode tips til andre som vil gjøre det samme?

Tre (fire) gode tips: (Vet ikke om det er tips, kanskje mer markedsføring? Planen er å jobbe som tekstforfatter fremover, så mulig jeg tenker litt i de baner.)

1: BMJ-kurset til Vivian lærer deg alt du trenger for å bli en ekte journalist!

2: Elsker du å skrive? Da bør du ta dette kurset. Det er verdt hver krone!

3: Tro det eller ei – på 12 uker kan du lære alt du trenger for å levere proffe artikler til store magasiner og aviser!

4: Å se sin første sak på trykk er en magisk følelse. Det unner jeg alle skribenter å oppleve!Comments


bottom of page