top of page
  • Forfatterens bildeVivian Songe

Slik endret kurset livet til Kine og Vigdis
Lurer du på hvordan det er å ta Bli magasinjournalist-kurset — hva du lærer, hvordan det føles og hva du kan få ut av det etterpå? Det skjønner jeg godt!


Derfor har jeg spurt to av mine tidligere kursdeltakere om de kunne være så elskverdige å dele sine erfaringer med deg.


Kine Nymo (sykepleier) og Vigdis Fondevik (tidligere markedssjef, nå frilansjournalist på fulltid) var sporty og stilte opp.

Ingen av dem hadde journalistutdanning eller proff skriveerfaring fra før.

Det de hadde var den godt gjemte følelsen av at de egentlig kunne skrive og en indre stemme som hvisket “tenk om det var mulig å leve av det!”


Ble fast frilanser og sluttet i jobben


Kine Nymo ble fast frilanser i Kamille og Kamille Puls etter Bli magasinjournalist-kurset. Hun solgte over 20 artikler på få uker og fikk så mange bestillinger at hun nesten ikke rakk over dem. Deretter ble hun headhuntet av Midten Media, et nystartet content-byrå som leverer artikler til flere av landets største magasinredaksjoner, som Kamille, KK, Det Nye og Hjemmet.

Det er hennes første publiserte artikkel du ser under i innlegget her: “Mindful eller mindtull?” – den kom på trykk i Kamille!

Det var denne artikkelen hun skrev ferdig i løpet av kurset og fikk tilbakemelding på fra meg i de ukentlige webinarene.


Vigdis Fondevik har skrevet og solgt flere artikler til historiemagasiner, samt fått en rekke oversetteroppdrag og bestillinger på reiseartikler fra andre land. Hun sier kurset har snudd opp ned på hele hennes karriere og at hun nå tjener bedre som frilansjournalist enn hun gjorde i sin faste markedsføringsjobb.


Til venstre: Kine Nymo. Til høyre: Vigdis Fondevik.

Kine Nymo og Vigdis Fondevik.

Her svarer de på noen av spørsmålene nye deltakere ofte stiller om kurset. Kanskje kan det hjelpe deg å ta en avgjørelse?


Til info: Intervjuene er gjengitt uredigert, slik at du skal få høre nøyaktig hva de valgte å si. Begge har svart hver for seg, på mail.


1. Hvordan opplevde du å delta på BMJ-kurset?


VIGDIS:

For det første var det en stor AHA-opplevelse å bare se at det fantes et kurs som dette, og jeg visste med en gang at dette var midt i blinken for meg.

Jeg opplevde kurset som en eneste stor opptur.

Jeg gikk veldig inn for å gjøre alt samtidig som kurset gikk, brukte god tid på oppgavene og digget hvert eneste minutt av hele kurset.


KINE:

Jeg opplevde det som et eneste langt eureka-moment. En opptur jeg sjelden har sett maken til.

Jeg var høy på livet og alle mulighetene som plutselig åpnet seg.

Tiden under og etterpå har periodevis føltes magisk, for det er som en ny dimensjon åpnet seg, et nytt nivå i livet hvor jeg får uttrykt min kreativitet, og det mot betaling!


2. Hva var det viktigste du fikk ut av kurset?


VIGDIS:

Jeg fikk tro på meg selv og visste at jeg kunne klare dette. Og så sa jeg opp en god, fast jobb jeg hadde hatt i 11 år!

Kastet meg ut i frilanslivet, ensom, liten, kvalm og redd, hehe. Det har vært min lykke!

Utrolig hvor mange “rare” dører som åpnet seg, sånn helt av seg selv, etter det. Og jeg går inn alle sammen.


KINE:

Skrivingen min fikk en hensikt og et mål å sikte mot. Jeg kunne bruke evnen og interessen min til noe mer matnyttig enn å skrive taler for familien, festlige Fb-oppdateringer og omstendelige sms og mailer.

Dette fungerte som motivasjon til å disiplinere meg, sette av tid og sette tekstene mine i system.

Jeg begynte også å skrive mye mer enn tidligere. I tillegg fikk jeg masse nyttig insiderkunnskap om bransjen som jeg aldri ville fått tilgang på ellers, hvis ikke jeg ville tatt 3 årig-journalist utdanning, noe som sikkert er kult, men komplett umulig grunnet min gjennomsnittlige livssituasjon i spagaten mellom barn, gjeld, fritid og fulltidsjobb.

Kine Nymo sammen med Vivian under en Bli magasinjournalist-middag.


3. På hvilken måte hjalp Vivians kursmateriale og tilbakemeldinger deg å få det til selv? Vær så konkret som mulig.


VIGDIS:

For det første var kurset veldig innholdsrikt, forståelig og lystbetont. Det var gøy å holde på med det. Jeg fikk gode, konkrete tilbakemeldinger på spørsmål og for meg var det å gjøre oppgavene nøye, veldig viktig. Jeg satte av hele dagen til kursvideoer + oppgaver.

Det var høy inspirasjonsfaktor, både fra kursinnhold, Vivian selv og de andre “medstudentene”.

Vi hadde ukentlige webinarer, og det var også nyttig å høre andres spørsmål og svar. Nå er jo Facebookgruppene så utrolig bra også, mange erfarne der, så der får en også gode tilbakemeldinger og svar på spørsmål. Og ikke minst, inspirasjon.

En av Vigdis’ publiserte artikler i et historiemagasin.


KINE:

Altså, jeg ante ingenting om dette på forhånd, så det er vanskelig å trekke ut noe konkret, men jeg fulgte vel oppskriften nærmest til punkt og prikke og hver modul åpenbarte nye hemmeligheter i skriveverdenen og magasinbransjen generelt.

Hva en vinkling er, og betydningen den har for innsalg. Hvordan man dekoder et blad og dette med kjerneleser. Praktiske tips som hvordan ta kontakt med redaksjoner og kilder (veldig nyttig med malene til hvordan ting skal se ut. Inn med teskje-stil. I like).

I tillegg trengte jeg skriveselvtillit, og det fikk jeg gjennom oppgavene vi hadde, og når Vivian ga meg personlige tilbakemeldinger i gruppewebinarene.

Da jeg alltid har ansett meg for å ligge noen skritt bak alle andre, trengte jeg å høre at det var noe spesielt med min skrivestemme, at den hadde rett til å høres og evnen til å synes, selv om alles skrivestemme selvfølgelig er unik.

Dessuten trengte jeg å lære å holde sensuren vekk til danseren var ferdig, og tro på meg selv og stilne kritikeren. Alt dette og enda mer, lærte jeg.


En av Kines artikler som var på trykk i Kamille.


4. Hvor er tekstene dine blitt publisert, og hvor mange artikler har du solgt?


VIGDIS:

Jeg solgte 5 artikler like etter kurset. Til Levende Historie, Historie og Kamille. I tillegg har jeg fått flere tilbud om oversetterjobber og har jobbet intenst med det siden.

Jeg har blant (mye) annet oversatt 8 artikler fra engelsk til norsk, har språkvasket 4 artikler, samt oversatt en bok fra dansk til norsk!

For to uker siden fikk jeg plutselig forespørsel fra et spansk medieselskap om jeg kunne skrive 40 korte reiselivsartikler på norsk, og det holder jeg på med nå.

De fant meg på listen over filansjournalister. Jeg har jo 30 års erfaring fra reiselivsbransjen.

Ett av forlagene har jeg skrevet kontrakt med og fått masse nyttig skriveinfo fra, og de spør stadig etter nye artikler, så her har jeg fått en solid fot innenfor.

Jeg har aldri tjent så bra som etter at jeg sluttet i jobben som markedssjef i Oslo og begynte med dette på full tid. Hurra! Og fri som fuglen på toppen av alt!!

Vigdis’ aller første artikkel handlet av alle ting om kastratsangere fra fordums tid. Denne lagde hun i løpet av kurset.


KINE:

Først var jeg fast frilansjournalist for Kamille og Kamille Puls, og de publiserte enkelte av artiklene på Klikk.no. Jeg pitchet ideer, men de ga meg også bestillinger. Nå skriver jeg fast for content-byrået Midten Media. Der har vi har redaksjonsmøter, og jeg kan både pitche selv og få oppdrag direkte.

Mitt problem nå er at jeg ikke har tid til å skrive flere artikler, ikke å selge inn flere… Et skikkelig luksusproblem, altså.

5. Kan du nevne noen eksempler på solgte saker — hva handlet de om?


VIGDIS:

Leve kniven, om kastratsangerne

Romas grusomste keisere

Offerbrønn gjemte Mayernes glemte gull, om Edward Thomson (skal publiseres på norsk, dansk og svensk)

Svampdykkernes farlige jakt på det gode liv

Kvinner på slagmarken

Noen av Vigdis’ artikler blir til og med publisert på flere språk.


KINE:

”Mindful eller mindtull” som jeg skrev ferdig og fikk tilbakemeldinger på under kurset.

”Klin lik mora di?”

”Er eksen til venninna off limits? ”

”Hekta på tv-serier”

“Nyttårsforsetter, jadda..”

Er du blitt klin lik mora di? Da burde du kanskje lese Kines artikkel i Kamille …


6. Hvordan brukte du det du lærte og gjorde det om til artikler og oppdrag i praksis? Noen tips til andre som har lyst til å gjøre det samme?


VIGDIS:

Jeg fulgte kursets “mal” helt og holdent. Jeg skriver artiklene om og om igjen mange ganger, sjekker deler av kurset, endrer igjen og sånn holder jeg på. Når jeg til slutt sender inn, får jeg kanskje også en tilbakemelding fra redaksjonen om endringer de ønsker mht til tittel og bedre vinkling mot deres kjerneleser.

Jeg sender bare hele artikler. Har aldri fått ja på bare kort pitch. Så det må jeg kanskje jobbe litt med.

Men tenker at uansett om ingen vil kjøpe artikkelen min, så har jeg fått trent på skrivingen. Og jeg har flere artikler jeg ikke har fått solgt, så de må jobbes mer med.


KINE:

Jeg fulgte bare oppskriften jeg fikk av Vivian. Det er idiotsikkert. Men ingenting skjer uten at du jobber for det. Jeg skrev på meg begynnende senebetennelse i albuene og vond rygg, tok notater til alle døgnets tider.

Skrev ned alle ideer jeg fikk, snakket høl i hue på alle som var rundt meg om det jeg lærte og ideene jeg fikk.

Jeg gikk inn i det med hud og hår, og når jeg mistet troen, skrev jeg på speilet med rød leppestift og affirmerte igjen og igjen, også enda engang: ”Jeg er publisert skribent” samtidig som jeg visualiserte hvordan det ville føles å holde min første publiserte artikkel i hånda.

Alt du trenger å vite for å gjøre det jeg har gjort finner du i Vivians kurs, HVIS du våger å tro at det er mulig for deg. Og tviler du på det, kan Vivian hjelpe deg med det og for hun er en ekte drømmefanger. Gjennom kurset hennes innså jeg at drømmer virkelig kan gå i oppfyllelse.

– Kine Nymo, Sykepleier

7. Noe annet du vil si til Vivians følgere og mulige kursdeltakere?


VIGDIS:

Ja, vær lykkelig for at du kan få bli med i denne gjengen. Det finnes ikke bedre tilbud i Norge. Kurset funker, takket være Vivians måte å legge det opp på. Hun er utrolig dyktig, sjenerøs og helt to the point. Resten er opp til deg.


KINE:

Kurset til Vivian er så mye mer enn et skrivekurs, det er faktisk selvutvikling på høyt plan som kan overføres til mange andre områder av livet, og ja, jeg tror man rett og slett kan bli litt lykkeligere av det.


Les alt om Bli magasinjournalist-utdanningen som ga Kine og Vigdis et nytt liv her!Comments


bottom of page